Kan ik kinderopvangtoeslag krijgen?

Als jij en je partner werken kom je in aanmerking voor kinderopvangtoeslag. Ook voor alleenstaanden geldt dat zij moeten werken. Als je een toeslagpartner hebt dan geldt dat hij/zij ook moet werken. Je bent onder andere elkaars toeslagpartner als je samenwoont met je kind of ouder en je allebei 27 jaar of ouder bent. Wil je weten of jij een toeslagpartner hebt? Check dit op ‘Wie is mijn toeslagpartner?’.

 

Kinderopvang kost geld en daarom is er kinderopvangtoeslag. Een tegemoetkoming in de kosten van opvang. Hieronder lees je de belangrijkste voorwaarden om in 2020 kinderopvangtoeslag te kunnen krijgen.

  • Je werkt. Je hoeft niet per se een vaste baan te hebben. Het gaat erom dat je werkt. Dus ook als zzp’er, freelancer of artiest kom je in aanmerking voor kinderopvangtoeslag. Of als je een onderneming hebt of meewerkt in de zaak van je partner.Ook als je niet werkt, kun je recht hebben op kinderopvangtoeslag. Dit geldt als:
  • Je een opleiding volgt
    De opleiding moet erkend zijn. Dat is in elk geval zo als je naar een reguliere middelbare school, mbo, hbo of universiteit gaat. Of als je volwassenonderwijs doet op het ROC of het Vavo. Volg je een particuliere opleiding? Dan moet de opleiding wel erkend zijn. Dit kun je checken bij DUO.
  • Je volgt een traject naar werk
    Je volgt een traject naar werk als je aan een programma deelneemt om aan de slag te kunnen. Dit gaat vaak via het UWV of via je oude werkgever. Denk bijvoorbeeld aan een re-integratietraject.
  • Je doet een verplichte inburgeringscursus.  
  • Je gemeente betaalt mogelijk mee in de kosten van kinderopvang. Of dat zo is, kun je navragen bij je gemeente.


Andere situaties
Woont je kind niet bij jou? Dan heb je geen recht op kinderopvangtoeslag. Heb je een adoptie– of pleegkind? Dan kun je kinderopvangtoeslag krijgen als dit kind op jouw adres staat ingeschreven. Betaal je de opvang niet zelf, dan kun je geen toeslag krijgen. 

Op de site van de Belastingdienst lees je meer over de voorwaarden en kun je precies lezen waaraan je moet voldoen en hoe je kinderopvangtoeslag kunt aanvragen, zie www.belastingdienst.nl.

 

Als je nog vragen hebt, neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag.